Bahan-bahan :
- rumpai laut
- soya
- cincau
Cara-cara :
1. Basuh bersih rumpai laut, rendam semalaman, kemudian basuh bersih lagi sekali & masukkan dalam bekas
2. Didihkan air dalam cerek, tuang ke atas rumpai laut yang direndam tadi, kacau biar rumpai tu jadi agak lembut
3. Campur dengan air soya dan cincau
4. Simpan dalam peti sejuk.
2. Jeli Kelapa Rumpai Laut
Bahan-bahan :
- 70-80 gram rumpai laut (dibasuh dan
direndam semalaman)
- 3500 ml air - 2000 ml air kelapa muda (lebih kurang 4
biji buah kelapa)
- Isi kelapa muda
- Gula secukupnya
Cara-caranya :
1. Masak rumpai laut bersama 3500 ml air. Masak hingga
rumpai laut hancur sepenuhnya.
2. Masukkan gula secukup rasa. Biarkan
sehingga gula larut.
3. Masukkan air kelapa muda beserta isinya. Tunggu
hingga mendidih.
4.
Kemudian bolehlah dituang ke dalam bekas dan disejukkan.
3. Kerabu Rumpai Laut
Bahan-bahan :
- Rumpai laut
- 1/2
biji kelapa parut - dibuat kerisek
- 5
ulas bawang merah dihiris
- 3 ulas bawang putih dihiris
- 3 ulas bawang putih dihiris
- lada
hitam ditumbuk
- 2
ekor ikan kembong. dibakar dan diambil isinya
- 2
batang serai dihiris
- garam
- gula
Cara-caranya :
1.
Kelapa parut, bawang merah, bawang putih, serai digoreng tanpa minyak - dibuat kerisik(ditumbuk/diblend)
2.
Campurkan dengan garam, gula, isi ikan, lada hitam yang ditumbuk. Siap.
AIR
CILI
1.
Cili api, cili merah dan bawang putih ditumbuk kasar.
2.
Campurkan dengan cuka, sedikit air, garam dan gula
KUAH
TUMIS
1.
Halia, cili kering, bawang putih, bawang merah, serai, santan pekat, serbuk kunyit, garam dan asam keping dimasak sehingga pecah minyak dan pekat.
Penyedap
rasa:
1.
Budu, cili api, air limau nipis.
Campurkan
kesemua sekali dan gaul sebati.
4. Sup Rumpai Laut
Bahan-bahan :
Air secukupnya
Rumpai Laut (direndam dan dicuci)..toskan
6 ulas bawang putih ditumbuk
4 ulas bawang putih diketuk
1 biji bawang besar(biar camtu je)
Kiub ayam
Sedikit isi ayam dicincang(nak guna udang pun boleh)
Telur dua biji
Sedikit halia diketuk
Tomato(nak letak apa2 sayur pun boleh)
Bawang putih dan merah goreng(optional)
Daun Sup
Sedikit batang celery dihiris
Sedikit minyak masak utk menumis
Cara-caranya :
1. Tumiskan bawang bawang
putih yang ditumbuk dan diketuk setelah naik bau
masukkan sedikit halia.
2. Masukkan isi ayam
bila isi ayam dah hampir masak
masukkan telur
3. Bila dah agak garing isi ayam
dan telur masukkan air dan juga bawang besar
4. Bila dah mendidih masukkan
batang celery dan rumpai laut
Akhir sekali baru
masukkan tomato, bawang goreng dan daun sup.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan